poniedziałek, 10 września 2018

Pierś z kurczaka z dynią i soczewicą


  No to sezon na dynie w naszej kuchni uważam za otwarty! :D Na pierwszy ogień poszła pierś z kurczaka zapiekana z naszą pomarańczową królową i czerwoną soczewicą. Wyszło pysznie, a danie naprawdę nie wymagało ode mnie dużego wysiłku. Wszyscy najedliśmy się po uszy, a wystarczyło pokroić dynię, ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym i doprawić. Banał, każdy da radę! :) 




Składniki na 2-3 porcje:
(Inspiracja: "Kwestia Smaku")

  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g)
  • ok. 400 g dyni (obranej)
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz 
  • posiekana natka pietruszki


  Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. W miseczce wymieszać przyprawy: słodką i ostra paprykę, kurkumę, kmin oraz sól i pieprz. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, oliwą i połową przypraw z miseczki. Odłożyć na chwilę.

  Do naczynia żaroodpornego wsypać suchą soczewicę, zalać ją gorącą wodą wymieszaną z sosem sojowym i koncentratem, delikatnie przemieszać. Na soczewicę równomiernie wysypać kukurydzę, a na nią pokrojoną w kostkę dynię. Na wierzchu ułożyć piersi z kurczaka. Całość obsypać resztą przypraw i posiekaną natką pietruszki. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać na ciepło.

   
 

4 komentarze: