Ostry sos z kiszonych papryk chili

Ostry sos z kiszonych papryk chili
Print Friendly, PDF & Email

Ostry sos z kiszonych papryk chili.

Przepisy Thermomix

Składniki na kiszone papryczki chili:

  • 1 kg papryczek chili
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Papryczki myjemy. Czosnek obieramy. Do słoika dajemy papryczki chili, czosnek, pieprz i gorczycę. Zalewamy to mieszanką chłodnej przegotowanej wody z solą i cukrem (proporcje: na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę soli)

Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. 5-6 dni. Bardzo ważna rzecz – papryczki muszą być całkowicie zanurzone w wodzie.

 

Wykonanie ostrego sosu chili:

  • kiszone papryczki chili
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula

Papryczki wyciągamy z zalewy, pozbawiamy zielonej części. Jeżeli lubimy bardzo ostry sos zostawiamy pestki.

Obrane papryczki przekładamy do naczynia Thermomix. Miksujemy czas 30 s/obr.10.

Dodajemy pokrojoną na większe kawałki marchewkę i cebule.

Gotujemy czas 20 min/temp.100/obr.1.

Ponownie miksujemy czas 30s/obr.10.

Gorący sos przekładamy (będzie gęsty) do jak najmniejszych słoiczków.

Ja używam póżniej taki słoiczek np. do doprawienia zupy gulaszowej, curry.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.