10.9.18

Krem z cukinii z jabłkami


Naszła mnie ostatnio ochota na zupę z cukinii. Jednak taka klasyczna mi się znudziła, stąd postanowiłam dodać do niej jabłko. Może i brzmi nieco dziwacznie, ale smakuje bardzo dobrze.
Tak na prawdę zupę przygotowuje się tylko z trzech składników - reszta to woda (bulion) i przyprawy. Przygotowuje się ją dosyć szybko i raczej bez większych problemów. Idealna na szybki i lekki posiłek w ciągu tygodnia.


Składniki na 2 porcje:
  • 350 g cukinii
  • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek
Cukinię i jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę aż się zrumieni. Następnie dodajemy cukinię z jabłkiem i smażymy kilka minut. Dolewamy bulion i gotujemy aż całość zmięknie. Wówczas zupę miksujemy za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku. 




2 komentarze:

  1. Taki kremik musi smakować genialnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. No i świetny przepis, mało ( skłaników) , a można najeść się po pachy. Uwielbiam wszystko, co z cukinią, a tu wyszło rewelacyjne połaczenie smakowe. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen