GRUSZKI W OCCIE Z PIGWOWCEM JAPOŃSKIM

GRUSZKI W OCCIE Z PIGWOWCEM JAPOŃSKIM 


Zapraszam do zrobienia słodkich, twardych gruszek o delikatnym smaku pigwowca japońskiego. Gruszki idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkiej piersi z kaczki zrobionej metodą sous vide. Zalewa idealnie może nam się przydać jako dodatek do sałatki.


Składniki

twarde, zielone gruszki 1 kg
pigwowiec japoński
• ocet spirytusowy 10 % 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
przegotowana woda 2 szklanki
• cynamon
goździki 1 łyżka
 woda 2l
• cytryna 1 szt



Sposób przygotowania

Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Wrzucamy do chłodnej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dzięki temu gruszki nie zmienią koloru na ciemniejszy. Dodajemy do wody, cukier, ocet i goździki. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy gruszki i gotujemy przez 4 minuty na średnim ogniu. Wyciągamy z zalewy goździki. Obieramy pigwowca japońskiego i usuwamy pestki. Kroimy w małą kostkę. Dodajemy do słoika po 2 gruszki, 1 pigwowca japońskiego w kostce i zalewamy wrzącą zalewą. Dodajemy do każdego słoika jedną, małą szczyptę cynamonu. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy po 15 minut. Po pasteryzacji odstawiamy słoiki do górny dnem i czekamy aż ostygną. Gruszki najlepsze będę po 3-4 miesiącach. 

Zapraszam również do podobnego przepisu na marynowaną czerwoną paprykę. Kliknij, aby przejść do przepisu.