- Bagietki czosnkowe
Pyszne… chrupiące i mięciutkie bułeczki maślane, czosnkowo-ziołowe. Idealne na śniadanko, kolację albo piknik. Polecam!
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej chlebowej – typ 650
2 łyżeczki soli
10g cukru
4 gramy suchych drożdży – 1 łyżeczka
200ml letniego mleka
30g miękkiego masła
- Dodatkowo:
50g miękkiego masła
4 ząbki czosnku
pół pęczka drobno posiekanej pietruszki
1 jajko- do posmarowania bułek
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***
*** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 równych części z których formujemy podłużne, krótkie bagietki ***
*** Bagietki delikatnie spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce ***
*** Blaszkę przykrywami ręczniczkiem i odkładamy bułeczki ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: miękkie masło rozcieramy łyżeczką z wyciśniętym czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki ***
*** Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i każdą nacinamy w czterech miejscach ***
*** W nacięciach bagietek umieszczamy masło czosnkowe ***
*** Bagietki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C ***
*** Najlepiej smakują na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ
- PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ
- BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ