Roladki schabowe
w sosie

Roladki schabowe w sosie

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kg schabu bez kości
2-3 ogórki kiszone
100-150 g boczku wędzonego lub parzonego
1 średnia cebula
musztarda dijon lub inna
sól i pieprz do smaku
Do sosu:
2 kuleczki ziela angielskiego
1 liść laurowy
przegotowana woda
2-3 łyżki mąki
2 łyżki smalcu do smażenia

Składniki

  • Do sosu:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na roladki schabowe w sosie własnym, nadziewane plastrami boczku, cebulą i kiszonym ogórkiem. Roladki schabowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych i idealnie nadają się na niedzielny obiad. Dodatkowo sos, sporządzony na wywarze z mięsa idealnie komponuje się z ziemniakami i samym mięsem. Roladki schabowe nadziewane są bardzo soczyste i kruche. Po prostu rozpływają się w ustach! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie mięsa:

Schab podzielić na plastry (6-8). Każdy plaster rozbić tłuczkiem na dość cienko, lekko oprószyć pieprzem i posmarować musztardą z jednej strony.

Ogórki pokroić w słupki, cebulę w ósemki, a boczek w cieniutkie plastry. Na każdym kawałku mięsa, na stronie posmarowanej musztardą układać plastry boczku, ogórka i cebuli. Zawinąć i spiąć za pomocą wykałaczek.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzać smalec, układać roladki i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Mięso zalać przegotowaną wodą tak, by sięgała do połowy roladek, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem przez około 20-25 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie roladki wyłowić z wywaru i sporządzić zawiesinę z 3/4 szklanki wody i mąki.

Zawiesinę wlać do wywaru, dokładnie wymieszać. Sos gotować na wolnym ogniu, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dla wzbogacenia smaku sosu, na samy końcu możemy dodać odrobinę śmietanki do zup.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa porowa krem
poprzedni
Zupa porowa krem z pulpecikami
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i świeżymi pomidorami
następny
Makaron ze szpinakiem, pomidorami i kurczakiem

Skomentuj