Sernik tradycyjny z polewą czekoladową

Mam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości.
Przepis na sernik tradycyjny z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki.


Składniki
na spód
200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe)
125g masła

na masę serową
0,5 kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
100g miękkiego masła
160g cukru pudru
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo
200 g czekolady (u mnie mleczna)
orzechy włoskie


Sposób przygotowania
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Z białek przygotować mocno ubitą pianę. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Dodawać w mały ilościach twaróg ciągle ucierając. Wsypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, oraz ubite białka i powoli wymieszać. Masę serową wlać na  przygotowany spód z ciasteczek. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec ok 60 min.
Ostudzić w uchylonym piekarniku. Udekorować roztopioną czekoladą i orzechami. Dać do lodówki najlepiej na całą noc.

36 komentarzy do wpisu „Sernik tradycyjny z polewą czekoladową”

    • Jestem zielona jeżeli chodzi o pieczenie, a muszę coś przygotować na szybko a mam tylko tortownicę 20 cm. Jak, o ile musiałabym do niej zmniejszyć składniki? ;D

    • Wydaje mi się, że tylko przy spodzie trzeba było zmniejszyć ilość – do 150g herbatników, masło ok. 80g, a tak masa serowa może pozostać bez zmian :)

    • Dziękuję za odpowiedź. I jeszcze jedno pytanie: na blachę 24 cm x 24 cm x 5 cm, tych składników powinnam użyć chyba więcej, ale o ile? Przepraszam że tak bombarduje pytaniami
      ;D

    • Jak na blachę o tych wymiarach, to zostawić proporcję na spód – 200 g herbatników i 125 g masła, natomiast masę serową zwiększyć – do 750 g twarogu, cukru można dać kapkę więcej – 180 g i masła ok. – 125 g. Mam nadzieję, że pomogłam :))

  1. Jeżeli chciałabym zrobić przedkładany sero – makowiec to o ile musiałabym zmniejszyć proporcje masy serowej żeby zmieściło się w tortownicy 20 cm? Bez wykorzystania spodu? Z góry dziękuję za odpowiedź .

  2. Masz rację sernik to pyszny wypiek. Moje szwedzkie koleżanki są zawsze zachwycone kiedy przyniosę do pracy…
    Zapraszam na przepis miesiąca u mnie na blogu…
    Pozdrawiam serdecznie!

Możliwość komentowania jest wyłączona.