Jeżeli znacie i próbowaliście hummusu w wersji podstawowej, to ta jeszcze bardziej Wam zasmakuje. Kremowa i delikatna pasta z dodatkiem suszonych pomidorów, u mnie idealnie sprawdziła się jako smarowidło do kanapki. Nie mogłam jej się oprzeć także w połączeniu z krakersami. Hummus możemy podawać również z innymi dodatkami, takimi jak – pitą, macą lub z chrupiącymi i świeżymi warzywami.
Od niedzieli można w sieci znaleźć nowy magazyn kulinarny „Kocioł”, w którym miałam swój udział. „Kocioł” tworzy grupa dolnośląskich blogerów, z którymi macie okazję poznać smaki i ciekawe miejsca z naszego rejonu. Do pierwszego numeru wytypowaliśmy nasze dwie gwiazdy – gruszkę i pomidora. Także znajdziecie masę przepisów z nimi w roli głównej. Zapraszam :)
Składniki
200g ciecierzycy suchej
2 łyżeczeczki sody
150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka)
4 łyżki pasty tahini
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
30 ml oliwy
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
posiekana pietruszka do posypania
Sposób przygotowania
Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody. Gotować przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy ciecierzyca jest miękka (bierzemy jedno ziarenko ma ono z łatwością się rozgnieść nam w palcach).
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała – przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę.
Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami.
Bardzo apetyczna ,z krakersikiem w sam raz.
Obserwuję „Kocioł”, piękne zdjęcia!
nigdy nie próbowałam hummusu, ale podobno jest pyszny. ten z pomidorami przekonuje mnie jeszcze bardziej, a że lubię urozmaicać moją kuchnię, to myślę, że wypróbuję ten z Twojego przepisu :)
gratuluję magazynu! przewertowałam go i znalazłam tam sporo ciekawych pomysłów :)
mniam! uwielbiam hummus!
bardzo fajny przepis, uwielbiam hummus w różnych warzywnych odsłonach :)
Wstyd, jeszcze nigdy nie jadłam hummusu…
Ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała :)
Muszę wypróbować taką wersję :) gratulacje!
coś czuję, że za niedługo ten hummus u mnie zagości :)
Hummus lubię każdy, pomidorowy także :)
Ciekawy pomysł na magazyn. Chętnie bym poczytała o dolnośląskich smakach.
Chętnie spróbuję pomidorowej wersji!
humus uwielbiam , muszę wypróbować takiej wersji :)
Lubie hummus, pomidorowego jeszcze nie probowalam;)
Genialny przepis. Śliczne zdjęcia…
a mam suszone pomidory i to własnej produkcji, zrobie koniecznie!
Wspaniały przepis! Muszę koniecznie zajrzeć do kotła ;)
Uwielbiam wszelkie hummusy, a ten pomidorowy w szczególności :-)
Hummus to taki wdzięczny materiał do eksperymentów.
Pomidorowa wersja super :)
Nie próbowałam ale tymi zdjęciami zachęciłaś mnie do spróbowania :) !
Poproszę taki hummus!: )
na pewno ciekawszy smak:)
Bardzo podoba mi się ta wariacja :)
ale pięknie podany!
a za mną hummus z dodoatkiem marchewki chodzi :) i zrobię w końcu