sobota, 8 września 2018

Penne pollo spinaci

Szybki i prosty obiad ale za to jaki dobry. Makaron w sosie szpinakowym z kurczakiem i czosnkiem. Uwielbiam takie obiady bo w swojej prostocie są obłędne w smaku. Uwielbiam szpinak więc staram się go przygotowywać od czasu do czasu. 




















250 g makaronu  penne 
1 pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
250 g szpinaku  baby
1 cebula
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki startego parmezanu
masło klarowane
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki octu winnego

Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miseczki, posypuje sola, pieprzem, dodaję ocet winny i odstawiam na 30 minut do lodówki.
Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Na maśle klarowanym przesmażam drobno pokrojona cebulę, dodaję sprasowany czosnek, kurczaka i chwile przesmażam. Do kurczaka dodaję umyty i odsączony szpinak i przesmażam aż on zwiędnie. Wlewam śmietanę, dodaję ser starty i chwilę smażę. Doprawiam solą, pieprzem, natką, dodaję makaron i mieszam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz