Gulasz zdecydowanie jest smakiem z dzieciństwa. Pamiętam gdy porządnie mięsny gulasz odgrzewany smakował coraz lepiej. Jadaliśmy go z rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni.
Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności od zasobności portfela, tego co było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite porcje papryk i cebul. Uwielbiam, pamiętam, przygotowuję z radością.
Gulasz drobiowy z grzybami, domowy, porządnie doprawiony, z dużą ilością wszystkiego, gorący. Idealna propozycja obiadowa dla mięsożerców, my się do nich zdecydowanie zaliczamy;)
Aaa.. z chlebem też się jadało, powstawało coś w rodzaju „maczanki”, pieczywo zanurzone w sosie mięsnym smakowało obłędnie! Było rodzinnie, domowo, smacznie. Myślę, że tak jest dziś u mnie:) Bynajmniej staram się odtwarzać kuchnię rodzinną, w szczególności mojej Babci.
ZAPRASZAM na gulasz drobiowy z boczkiem, grzybami i pomidorami. Opcjonalnie, obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu.
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
- słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki
- spora garść suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam lub inna wersja: nie namaczam grzybów a mielę w młynku na proszek
- 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 3 duże cebule posiekane w piórka
- 350 g pieczarek
- szklanka passaty lub ok. 150 g koncentratu pomidorowego
- opcja: 2 czerwone papryki posiekane w kostkę i przesmażone
- 5 listków laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka do smaku
- kilka łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek, smażę kilka minut do momentu wytapiania tłuszczu.
Przekładam boczek do garnka.
Na tej samej patelni, na powstałym tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Gdy jest szklista i rumiana dodaję ją do boczku.
Umyte piersi kroję na nieduże kawałki kostki i podsmażam na suchej patelni. Gdy soki się zamkną, przekładam mięso do garnka z boczkiem i cebulą. Na patelni przesmażam pieczarki posiekane wraz z namoczonymi grzybami i borowikami ze słoika. Dodaję posiekaną paprykę i na końcu również wszystko wrzucam do garnka z mięsem.
Mięso przyprawiam, dodaję ziele, liście, wlewam wodę, ok. 1,5 l, w zależności czy chcę bardziej gęsty czy nie. Woda sięga lekko ponad stan, na dwa palce nad składniki.
Gulasz z grzybami gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 30-90 minut w zależności jakiego mięsa używam. Z drobiem jest krócej. Gdy mięso jest dobre wlewam passatę lub koncentrat, doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze suszoną papryką. Sos zgęstnieje, można zostawić lub dolać wody wg uznania.
Gulasz drobiowy z grzybami gotowy. Smacznego 🙂
Aż ślinka cieknie…:)))
Pozdrawiam
Ula
Pozdrawiam 😊😉
Gulasz robię 2 raz. Pyszny! Smakuje domownikom czasem dodaję cukinię.
Super👍 bardzo się cieszę 😊