Bez kategorii/ CIASTA Z OWOCAMI/ CIASTO NA NIEDZIELĘ - SZYBKIE I ŁATWE/ UCIERANE

Szybkie ciasto ucierane z owocami

Szybkie ciasto ucierane z owocami

Uwielbiam to ciasto za wszystko dlatego nie ma się co dziwić że pojawia się tu u mnie po raz kolejny i na pewno nie ostatni 🙂 Dodatek budyniu sprawia, że ciasto jest niesamowicie puszyste, ale również nie za suche. Do tego owoce no i kruszonka, która dopełnia całość. Robiłam to ciasto już wiele razy, ale mimo to zawsze mam stracha, że wyjdzie zakalec. Nie wiem dlaczego. Na szczęście jeszcze nigdy mi się przy tym przepisie nie zdążył. Chociaż mam też ciekawostkę. Zazwyczaj to ciasto piekło mi się 45 minut, ale tym razem potrzebowało aż godziny (w tym samym piekarniku). Więc proszę nie sugerujcie się tak bardzo czasami podanymi w przepisach, zawsze należy sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, bo jak widać nawet ten sam przepis i ten sam piekarnik nie gwarantują tego samego czasu pieczenia.

Ciasto ucierane z owocami

Składniki na szybkie ciasto ucierane z owocami na blaszkę 25×25 cm:

Kruszonka:

– 120 g mąki

– 80 g zimnego masła

– 40 g cukru pudru

Ciasto:

– 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej

– 160 g cukru

– szczypta soli

– 5 jajek

– 220 g mąki pszennej

– 50 g budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– 6-8 śliwek i dwie garści malin

– odrobina mąki do posypania

Owoce obsypujemy delikatnie mąką. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na bok (odstawiam do lodówki). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąkę z budyniem i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 do 60 minut. Piekarnik góra – dół. Gdyby kruszonka zbyt się zarumieniła, można przykryć ciasto folia aluminiową (ja nie musiałam).

Szybkie ciasto na weekend

Pyszne i łatwe ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto ucierane

Ciasto na każdą okazję

Źródło przepisu: ciasto ucierane z truskawkami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

17 − dziewięć =