Zupa krem paprykowo-pomidorowa z bazyliowym pesto

Taki kaprys dzisiejszego dnia. Cudowna zupa paprykowo-pomidorowa ze wspaniałym pesto.

 

Składniki:

6 dojrzałych pomidorów

3 duże czerwone papryki

1 ząbek czosnku

1 cebula

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki masła

sól

pieprz

 

Pesto:

1 garść listków bazylii

1 ząbek czosnku

1 łyżka (czubata) orzeszków pinii

1 łyżka startego parmezanu

sól

pieprz

Wykonanie pesto: wszystkie powyższe składniki umieszczamy w moździerzu i mielimy.

 

Zupa:

Na patelni umieszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę, cebulę.

Pomidory nacinamy na krzyż po 2 stronach (przy szypułce i po drugiej stronie), wkładamy je go garnka i zalewamy wrzątkiem na 3 minuty.

Po tym czasie wyjmujemy pomidory, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a pomidory wrzucamy na patelnię (do cebuli).

Paprykę przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i zielony “ogonek” 😉 układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż skórka z papryki zacznie się kurczyć. Wyjmujemy paprykę, studzimy, usuwamy skórkę, dokładamy paprykę do pomidorów, wszystko dusimy. Dodajemy pokrojony czosnek, sól pieprz. Dusimy około 20-30 minut.

Dodajemy śmietanę i blendujemy zupę.

Do zupy dodajemy kleks (lub serduszko 😉 ) śmietany 18% i pesto.

 

zupa krem pom papryk

zupa krem pom papryk1