6 wrz 2018

PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I KURCZAKIEM






Pyszne jednogarnkowe danie- jogurtowo- serowe  pęczootto z kurczakiem i pieczarkami. Idealne danie obiadowe. Robi się je szybko , łatwo i nie jest  to drogie danie więc idealne na każdą kieszeń. Polecam.  

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło



SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:


Kurczak

  • 500 g filetów z kurczaka lub polędwiczek
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki czerwonej np.wedzonej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Pęczek dymki ze szczypiorkiem

Kasza

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 3 garscie świeżego szpinaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 15 dag sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:

 Kaszę pęczak gotujemy jak w instrukcji na opakowaniu. Kurczaka (filety lub polędwiczki) doprawiam a następnie smażę na rumiano ze wszystkich stron na oleju rzepakowym. Dodaję pęczek dymki. Mieszam. Przekładam mięso do miski.

Następnie na tą samą patelnię przekładam pieczarki umyte i pokrojone w plastry oraz drobno posiekaną cebulę.doprawiam. następnie dodaję świeży i umyty szpinak. Mieszam.

Na patelnię do pieczarek przekładam kaszę i mięso. Na koniec dodaję jogurt oraz ser żółty tarty. Mieszam.

Smażę całość jeszcze kilka chwil by wszystko się że sobą połączyło a ser rozstopil. Podaję od razu



Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF