CZERWONA PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI


Pyszna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i kremowego twarożku. Aromatyczna, pożywna po prostu mniam. Świetnie smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem, np. rukoli lub/i cebulki, czy pomidora.  Polecam na codzienne śniadanie.

SKŁADNIKI
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 wędzona makrela
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g kremowego twarożku np. Almette
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta chili w proszku, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
WYKONANIE
  • Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, przekładamy do miski. Dodajemy twarożek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wprost do miski z rybą ścieramy na tarce (o dużych oczkach) czosnek i szalotkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy/miksujemy masło na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy po łyżce makreli z twarożkiem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz