4 września 2018

SZARLOTKA SYPANA

Chyba jak z wielu Was szarlotka kojarzy mi się z jesienią. Już pogoda zmienia się z dnia na dzień. O poranku nad łąkami i polami, które mam koło domu unosi się piękna mgiełka. Mogłabym na nią patrzeć cały czas. Dlatego najlepsza do kawy jest szarlotka z polskich, pysznych jabłek. Jest to najprostsze ciasto w wykonaniu. Szarlotka sypana ma taką nazwę ponieważ nie musimy używać miksera. Łączymy same składniki suche. Ciasto nie zawiera jaj. Podczas pieczenia aromat jabłek, cynamonu i po prostu ciasta unosi się po całym domu. No i ten chrupiący, złocisty wierzch ciasta. 







SZARLOTKA SYPANA 

1 szkl. mąki
1 szkl. kaszy manny
3/4 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g. zimnego masła
cynamon
1.5 kg. kwaśnych jabłek



Mąkę, kaszę, cukry i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Podzielić na 3 równe części. 
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy wysmarować masłem. 
Do tortownicy wsypujemy 1 część ciasta i równamy. Następnie połowę jabłek, ponownie ciasto, resztę jabłek i na wierzch ostatnią część ciasta. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60 min. 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia