wtorek, 4 września 2018

Sałatka obiadowa z zielonej fasolki.

Sałatka z zielonej fasolki, to ulubione danie z mojej rodziny przygotowane z fasoli szparagowej.
To z pozoru proste danie ma w sobie to ,,coś" co sprawia, że robi duże wrażenie.
Tajnym składnikiem tej sałatki jest lekko zamarynowana cebulka i sos powstały na bazie marynaty. 
Maceracja cebulki w zalewie octowej, eliminuje jej ostrość, zmiękcza i nasyca smakiem marynatę.

Tą sałatkę obiadową można przygotować z zielonej fasolki szparagowej, ale i z żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się.



Składniki:

  • 0,5 kg zielonej fasolki
  • 2 szalotki lub 1 niewielka czerwona cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego + 2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

  • Szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. W miseczce wymieszać ocet, wodę, sól i cukier, dodać cebulkę i wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby cebulka zmiękła, a w tym czasie ugotować fasolkę.
  • Fasolkę umyć, poobrywać końcówki, ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę przelać zimną wodą i pozostawić na sicie, aby lekko przestygła.
  • Do macerującej się cebulki dodać olej i mielony pieprz. Wymieszać aż powstanie sos.
  • Fasolkę, cebulkę, natkę i sos delikatnie wymieszać, tak aby strączki nie rozpadły się.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Renatko ja uwielbiam fasolkę szparagową, ale nigdy nie robie dodatkowo sosu, a to dlatego że ją zjadam zaraz po odcedzeniu, tylko troche masła , dlatego że jem ja samą bez dodatków. Ale przyrzekam ze spróbuje według Twojego przepisu, wow napewno będzie wszystko smaczne.

    OdpowiedzUsuń