wtorek, 4 września 2018

PULPETY W SOSIE Z WARZYWAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki na pulpety:
  • około 50 dag mięsa mielonego,
  • jajko,
  • wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • słodka papryka,
  • bułka tarta.
Składniki na sos:
  • większa marchewka,
  • nieduża pietruszka,
  • 2 duże pieczarki,
  • 300 ml bulionu,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia sosu.
Przygotowanie:
  • Mięso dokładnie łączę z jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki.
  • Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry.
  • Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia.
  • Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu około 25 minut.
  • Po tym czasie dodaję słodką śmietankę, gotuję razem jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  • Sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
  • Na koniec dodaję posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)