Sałatka z serem pleśniowym i kukurydzą

Szybka sałatka na co dzień w ramach tzw. lunchboxa to idealny pomysł na drugie śniadanie. Dzisiaj pomysł na sałatkę z serem pleśniowym.

Składniki /1 porcje:

– duża garść sałaty rzymskiej z liściami szpinaku
– ½ sera pleśniowego błękitny np. Lazur
– 1 pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki kukurydzy konserowej
– ½ dowolnej papryki
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
– sól i pieprz opcjonalnie
– ulubione zioła

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Szpinak i sałatę rzymską osuszyć i wyłożyć na głęboki talerz. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę oraz 2 łyżki kukurydzy. Na koniec dodajemy do sałatki ser pleśniowy pokrojony w paski. Wszystko doprawiamy do smaku według uznania. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami 🙂

Print Friendly, PDF & Email