Mus czekoladowy z awokado | Mienta blog
Bezglutenowe, Desery

Mus czekoladowy z awokado

Kremowy, słodki, mus czekoladowy przyrządzony z awokado, to super alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Ja często przyrządzam taki deser dla mojego dziecka. Zajada, aż się uszy trzęsą i nie wierzy, że jest zrobiony z warzywa (tak, wiem, że to owoc, ale nie dla niej) za którym nie przepada :)

mus czekoladowy z awokado 1 fotograf kulinarny tarnobrzeg - Mus czekoladowy z awokado

4-5 porcji:

  • 3 dojrzałe awokado haas
  • 0/5 szklanki dowolnego mleka (używam ryżowego)
  • 7 łyżek ciemnego kakao (najlepiej surowego)
  • 4 łyżki płynnego miodu lub kilka świeżych daktyli bez pestek
  • opcjonalnie owoce, orzechy, bakalie do posypania

mus czekoladowy z awokado 2 fotograf kulinarny tarnobrzeg - Mus czekoladowy z awokado

Wydrążony z awokado miąższ, przekładamy do malaksera lub wysokiego naczynia.

Dodajemy mleko, kakao i miód.

W malakserze lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy składniki na gładki mus.

Podajemy solo lub z dowolnymi dodatkami.

Smacznego :)

mus czekoladowy z awokado 3 fotograf kulinarny tarnobrzeg - Mus czekoladowy z awokadomus czekoladowy z awokado 4 fotograf kulinarny tarnobrzeg - Mus czekoladowy z awokado

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

5 komentarzy

  • Skomentuj Ania 06/09/2018 at 09:42

    Musze spróbować bo u nas avokado tez nie lubiane i przemycam w „budyniu”: avokado, kakao i banan, zblenderowane… Pycha

    • Skomentuj Mienta 06/09/2018 at 13:22

      Awokado z bananem też mamy przetestowane. To świetne połączenie! Ale w związku z tym, że ja nie mogę ich jeść to staram się przyrządzać co innego, by też spróbować :)

  • Skomentuj Iwona 06/09/2018 at 14:57

    Pyszne :D

  • Skomentuj anka 19/10/2018 at 09:30

    Kakao to kakao. Nie ma surowego lub nie – kakao.

    • Skomentuj Mienta 19/10/2018 at 09:37

      I tu się mylisz ;) Surowe kakao jest wytwarzane z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Zwykłe praży się w wysokich temperaturach i jest odtłuszczone. Surowe różni się smakiem, jest ekologiczne i ma mnóstwo antyoksydantów.

    Komentuj