Kremowy, słodki, mus czekoladowy przyrządzony z awokado, to super alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Ja często przyrządzam taki deser dla mojego dziecka. Zajada, aż się uszy trzęsą i nie wierzy, że jest zrobiony z warzywa (tak, wiem, że to owoc, ale nie dla niej) za którym nie przepada :)
4-5 porcji:
- 3 dojrzałe awokado haas
- 0/5 szklanki dowolnego mleka (używam ryżowego)
- 7 łyżek ciemnego kakao (najlepiej surowego)
- 4 łyżki płynnego miodu lub kilka świeżych daktyli bez pestek
- opcjonalnie owoce, orzechy, bakalie do posypania
Wydrążony z awokado miąższ, przekładamy do malaksera lub wysokiego naczynia.
Dodajemy mleko, kakao i miód.
W malakserze lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy składniki na gładki mus.
Podajemy solo lub z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
5 komentarzy
Musze spróbować bo u nas avokado tez nie lubiane i przemycam w „budyniu”: avokado, kakao i banan, zblenderowane… Pycha
Awokado z bananem też mamy przetestowane. To świetne połączenie! Ale w związku z tym, że ja nie mogę ich jeść to staram się przyrządzać co innego, by też spróbować :)
Pyszne :D
Kakao to kakao. Nie ma surowego lub nie – kakao.
I tu się mylisz ;) Surowe kakao jest wytwarzane z tłoczonych na zimno, nieprażonych ziaren kakaowca. Zwykłe praży się w wysokich temperaturach i jest odtłuszczone. Surowe różni się smakiem, jest ekologiczne i ma mnóstwo antyoksydantów.