KUCHNIA

Jednogarnkowe curry z dyni, soczewicy i pomidorów

 

To curry przypadnie do gustu każdemu kto lubi kremowe, łagodne dania. Całość przygotowuje się w jednym garnku dodając w odpowiedniej kolejności składniki. Czas przygotowania to 40 minut łącznie z przygotowaniem składników. Idealne danie na piątkowy obiad.

Składniki na 4 porcje jako danie głównie lub 6  z dodatkiem ryżu/kaszy:

250 g czerwonej soczewicy

350-300 g pomidorów

500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę

puszka mleka kokosowego

1 por lub 2 średnie cebule

łyżeczka kurkumy

łyżeczka kuminu

łyżeczka suszonego czosnku

łyżeczka mieszanki garam masala *opcjonalnie

łyżeczka soli

pęczek ulubionej zieleniny: pietruszki, kolendry

3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

W dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojony w półplasterki por/cebulę. Po 2-3 minutach smażenia dodaj przyprawy, wymieszaj.

 

Następnie dodaj dynię. Smaż około 10 minut.

 

Kolejno dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż 10 minut.

Po tym czasie warzywa puszczą odpowiednio dużo soku, aby w nim się ugotowała soczewica, dodaj całą.

 

oraz całą zawartość puszki mleka kokosowego. Gotuj do miękkości soczewicy, czyli około 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *