Faszerowane pomidory

Drukuj
04.09.2018   Magda

Smakowite, dojrzałe i pachnące pomidory świetnie nadają się do faszerowania – ich soczysty miąższ sprawia, że farsz nie wysycha podczas pieczenia i dodatkowo oddaje swój delikatny, pomidorowy smak. Farsz to proste zestawienie składników, które pasują do pomidorów – ryż przechodzi smakiem wszystkich składników, mięso z podudzia pozostaje soczyste a kmin bardzo podkreśla smak tych wszystkich elementów. Bardzo smaczna propozycja na obiad lub idealnie podzielna, aby podać na kolacje ze znajomymi – na pewno będą zachwyceni.

Składniki (na około 8 pomidorów):

  • 8 średniej wielkości pomidorów malinowych
  • pół szklanki ryżu
  • 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 100g drobno tartego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

 

Zaczynamy od przygotowania farszu – ryż gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany dobrze przelewamy zimną wodą aby się nie posklejał.

 

W międzyczasie cebulki szalotki drobno siekamy, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski i smażymy jeszcze kolejną minute, cały czas mieszając.

 

Na patelnie dodajemy mięso i smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką, aż delikatnie się zrumieni i będzie w drobnych, podsmażonych kawałkach, po czym ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

Do mięsa na patelni dodajemy ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser, po czym wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy wierzch. Za pomocą łyżki wydrążamy wewnętrzny miąższ pomidorów, uważając by nie przebić pomidora i nie uszkodzić skórki.

 

Każdego pomidora napełniamy farszem – najlepiej jest robić to ręką i dobrze dociskać, aby zmieścić jak najwięcej w środku. Nafaszerowane, układamy w naczyniu, przykrywamy obciętym wierzchem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

 

Upieczone, gorące pomidory są od razu gotowe do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.