Printfriendly

Curry z brokułem i serem halloumi


wegetariańskie curry

Curry z brokułem i serem halloumi robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś nie było okazji podzielić się przepisem. Dziś w końcu postanowiłam to zmienić i tak prezentuję pyszne, wegetariańskie curry. Curry z brokułem i halloumi jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a sos zagęszczony orzechami nerkowca jest po prostu rewelacyjny. Jestem pewna, że to danie zasmakuje każdemu. Zdecydowanie polecam.




Curry  z brokułem i serem halloumi


Składniki:



  • opakowanie sera halloumi (200-250g)
  • 1 mały brokuł ugotowany al dente
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • szczypta kurkumy
  • pieprz kajeński do smaku
  • 100g orzechów nerkowca
  • puszka mleka kokosowego (400g)
  • 500ml przecieru pomidorowego - passaty
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra do przybrania
  • ryż basmati lub jaśminowy do podania


curry z brokułem

Przygotowanie:


Ser halloumi zgrillować lub usmażyć na patelni.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie. Dodać pastę curry, przyprawę garam masala, kurkumę i pieprz kajeński (jeśli używacie). Dokładnie wymieszać i powoli smażyć na niewielkim ogniu w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
W międzyczasie zmiksować orzechy nerkowca, dodać mleko kokosowe i zmiksować. Dodać przecier pomidorowy (passatę) i jogurt grecki i ponownie zmiksować. Miksturę wlać na patelnię do smażącej się cebuli. Wymieszać i zagotować. Dodać podzielonego na nieduże różyczki brokuła oraz zgrillowany ser halloumi. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem kajeńskim. Jeszcze chwilę gotować aż brokuł i ser się zagrzeją po czym podawać. 
Curry z brokułem i serem halloumi podawać z ryżem przybrane świeżą kolendrą i orzechami nerkowca. 

curry z halloumi

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger