czwartek, 6 września 2018

Zupa jarzynowa z makaronem


Bywają w życiu takie chwile, kiedy trzeba zjeść coś lekkiego, rozgrzewającego nasz żołądek. Na pewno przyda się do tego taka zwiewna zupa jarzynowa. Nie dość, że szybka, to na dodatek smaczna i przynosi ulgę w trudnych momentach.










Składniki

  • 500 g ulubionego makaronu (u nas nitki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l wrzątku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • świeży lubczyk
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na rozgrzanym maśle z dodatkiem liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez kwadrans na średnim płomieniu. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem.
      W tym czasie gotujemy makaron.
      Zupę podajemy gorącą z makaronem i posiekanym lubczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz