Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kawowa stefanka (bez pieczenia)

Dziś przyszła pora brać się do roboty. Dzieci i młodzież powoli i z oporem zmierzają do szkół. Miasta zaczynają biec swoim prawidłowym rytmem, znowu wszyscy gdzieś się śpieszymy. To znak że nadszedł wrzesień, a lato nieuchronnie się skończyło. Nie wiem jak wy, ale ja te ostatnie dni lenistwa spędziłam zwiedzając Polską. Często wycieczka na jeden dzień daje nam więcej niż wyjazd kilku dniowy. Wycieczki jednodniowe pokazują nam piękne miejsca i widoki w naszej najbliżej okolicy. Dzięki takiemu wyjazdowi odkryłam ciekawy pałac dosyć blisko Łowicza czy park zdrojowy w Nałęczowie. 
Jednak nie o tym wam chciałam wam powiedzieć. Na dobry początek roku szkolnego zapraszam do spróbowania pysznego i łatwego zarazem ciasta, którego wcale nie trzeba piec. Kawowa stefanka to ciasto pachnące kawą, pełne kawy i dosyć proste. Przygotowanie tego wypieku zajmuje w sumie mniej, niż godzinę. Jednak czas chłodzenia musi być co najmniej dwie godziny. Doskonały smak stefanki sprawia, iż to ciasto przygotowuję często gdy mają przyjść niezapowiedziani goście. Polecam nie tylko miłośnikom kawy !
Składniki:
400 g herbatników(4 paczki)
300 g miękkiego masła
200 ml mleka
180 g cukru(1 szklanka)
30 g kawy rozpuszczalnej(2-3 łyżki)
30 g kawy sypkiej( 3 łyżki)
10 g kakao(1 łyżka)
aromat waniliowy
Miękkie masło ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Dodajemy obydwie kawy. Miksujemy do połączenia się składników. Herbatniki maczamy chwilę w mleku. Układamy w kwadratowej blaszce w trzech rzędach po trzy herbatniki. Na ułożonych herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy maczane  w mleku herbatniki. Na herbatnikach ponownie 1/3 kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę maczanych w mleku herbatników. Na herbatnikach smarujemy ostatnią porcje kremu. Posypujemy mieszanką kakao i kawy rozpuszczalnej. Chłodzimy  w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
kawowa stefanka, kawowa stefanka bez pieczenia
kawowa stefanka, kawowa stefanka bez pieczenia
kawowa stefanka bez pieczenia, kawowa stefanka
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj