7 września 2018

KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM



  Pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Coraz bardziej przekonuję się do dań jednogarnkowych. Po ostatnim risotto, które smakowało także tym, których wcześniej nawet nie podejrzewałam, że takie danie spróbują, a co dopiero, że będą zajadać ze smakiem, poczułam, że mam zielone światło na dania jednogarnkowe.

Kaszotto przebiło nawet risotto, jest po prostu bajeczne w smaku, z dodatkiem awokado i świeżej kolendry, po prostu wymiata. Polecam bardzo gorąco.
U nas danie dla 4 osób. Inspiracją był ten przepis

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (u mnie 500g)
- 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400g pomidorów z puszki ( u mnie domowa passata)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 szklanki (0,5l) bulionu
- 2/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub masła klarowanego
- kawałek ostrej papryczki (u mnie chilli z młynka, do smaku)
- wędzona, suszona papryka do smaku
- sól i świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
* awokado / świeże listki kolendry / śmietana / starty ser

Na dużej patelni rozgrzać olej i/lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy mieszając przez ok.1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oregano i smażymy mieszając ok.5 minut, dokładnie obsmażając mięso.


Dolewamy białe wino i chwilę gotujemy, Następnie dodajemy bulion oraz wędzoną paprykę i gotujemy pod przykryciem ok.10 minut.


Do garnka dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą oraz kukurydzę, mieszamy do zagotowania. Gotujemy bez przykrycia ok.15 minut, co jakiś czas mieszając. Aż kasza pęczak zmięknie i powstanie gęsty sos.


Podajemy z awokado, posypane obficie świeżą kolendrą... mniam...
Można także posypać tartym serem lub polać kwaśną śmietaną.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz