Halloumi z grilla, z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Halloumi z grilla, z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Prosta i szybka w wykonaniu przekąska podczas letniego biesiadowania.

Halloumi z grilla, z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Składniki:

1 ser Halloumi
łyżka oliwy
1 czubata łyżeczka mieszanki przypraw: suszone pomidory, bazylia i czosnek (polecam Skworcu)

Wykonanie:
  • Ser kroimy na plastry i każdy z nich smarujemy z obu stron oliwą.
  • Ser posypujemy przyprawą i odkładamy na 15 minut.
  • Po tym czasie ser kładziemy na grilla, na bardzo lekki żar lub układamy po bokach grilla (nie bezpośrednio nad węglem). Grillujemy go około 3-4 minuty. W tym czasie ser lekko zmięknie i się podrumieni od strony grilla.
  • Smacznego :)
  • UWAGA: Ser Halloumi, położony bezpośrednio nad większym żarem bardzo szybko mocno brązowieje i się wysusza. Położony w chłodnych strefach grilla lub pod koniec grillowania na lekkim żarze, po 3 - 4 minutach jest lekko przyrumieniony i przyjemnie miękki.

10 komentarzy:

  1. Prezentuje sie pysznie i na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, uwielbiam taki serek☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno po raz pierwszy spróbowałyśmy tego sera i jest naprawdę pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Uwielbiam ten serek :) A w Twoim wykonaniu prezentuje się niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam tego sera, muszę koniecznie to nadrobić, bo narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, chętnie zrobię taki serek 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego serka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chciałam w tym roku zrobić sobie taki serek na grillu, ale w końcu jakoś się nie udało ;) Szkoda, bo na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealna przekąska na imprezę! Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...