Kinder Bueno bez pieczenia

Proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia smakiem przypominające batonik Kinder Bueno

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
polewa czekoladowa:
  • około 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 100 g mlecznej czekolady
dodatkowo:
  • około 250 g herbatników maślanych
  • 100 g gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy miód, masło i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia składników. Masę zdejmujemy z ognia oraz dodajemy mielone orzechy i mieszamy. Następnie dodajemy połowę serka mascarpone i ponownie mieszamy. Pozostałą śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno i partiami dodajemy przestygniętą masę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników oraz wykładamy masę orzechową i przykrywamy koleją warstwą ciastek.



W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę, masło oraz czekoladę. Przestygniętą masę czekoladową rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i robimy nią wzroki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. wygląda naprawde pyszie :*

    <3jestem nowa :( F4F
    https://clickastris.blogspot.com/ <3

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię tego batonika,ale ciekawa jestem jak smakuje ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś. Do lodówki wstawilam około godz 14tej.masa jeszcze nie zastygla.czy będąc w lodówce cała noc masa zastygnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa po zrobieniu powinna mieć konsystencję budyniu, a w lodówce zastyga a trwałą masę. Czy aby na pewno zrobiłaś wszystko tak jak w przepisie i zachowałaś proporcje?

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam że tak późno odpisuję. Wyszło pyszne. Na pewno będzie powtórka. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy masę trzeba wystudzic prEcp dodaniem serka mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać do letniej, ale nie może być gorąca

      Usuń
  7. Próbowała Pani tym kremem przełozyc biszkopt? Np czekoladowy? Czy to byłoby dobre połączenie?

    OdpowiedzUsuń
  8. a połączenie orzechów laskowych i nerkowca?

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam i mnie niestety nie zachwyciło ,krem w smaku nijaki konsystencja tez taka dziwna po zrobieniu miąłam wrazenie ,że jakas część przepisu została pominięta...Spróbowałam ale drugi raz nie zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń