czwartek, 6 września 2018

Sałatka z jarmużem


3 łodygi jarmużu
1 słodki ziemniak
orzeszki piniowe ( lub pestki słonecznika)
olej
sól
papryka słodka lub pikantna
syrop klonowy

Słodkiego ziemniaka pokroić w kostkę dość dużą, zamarynować w oleju, papryce, soli i łyżce syropu klonowego. Piec 30 minut w piekarniku na 190 stopni.

Jarmuż umyć i blanszować 1 minutę w osolonym wrzątku.
Odcedzić. Przygotować ulubiony dresing np. z musztardy i oleju. Podprażyć orzeszki.  Jarmuż wyłożyć do miski, dodać resztę składników.

4 komentarze:

  1. Nie lubie jarmużu, ale w takiej wersji bm zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam,rodzina lubi i to mnie cieszy,blanszowane dają radę;)

      Usuń
  2. Pyszna i bardzo zdrowa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń