Recent Posts

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem - na parze

Miałam zamysł żeby coś zrobić fileta z kurczak na parze ale z jakimś dodatkiem. I tak padło na szpinak, a jak wiadomo szpinak jest dobry do wszystkiego J. Lepiej wyjść nie mogło. Zdecydowanie częściej będę robiła kurczaka w takiej formie. Mięso pozostało soczyste, a to ważne. Polecam.



Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku
  • 150 g twarogu chudego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ średniej cebuli
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka oleju
  • Gaza






Wykonanie:

Rozmrażamy szpinak (Ja robię to mikrofalówce, dzięki temu od razu go odparowujemy. Nastawiam na gotowanie, kilka minut). Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i szklimy drobno posiekaną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i odparowujemy resztę płynu. Pozostawiamy do przestygnięcia. Filety z kurczaka rozbijamy na duże kotlety (przez folię). Przyprawiamy solą z każdej strony. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony twaróg i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Widelcem wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowanym farszem smarujemy kotlety. Zwijamy w rulon i układamy na gazie. Zwijamy jak cukierka a końce związujemy. Gotujemy na parze przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy gazę, kroimy w plastry i SMACZNEGO.

1 komentarze:

Teresa.mojewyroby pisze...

Idealny obiadek dla mnie

Prześlij komentarz