RSS

Szaszłyki drobiowe z figami

30 sie
Szaszłyki drobiowe z figami
Ich ojczyzną są rejony Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Słynie z nich Turcja i Grecja. Figi – mają kształt gruszki i kilka odmian: czarną, białą, zieloną i fioletową. Te o barwie fioletowej (właśnie ta odmiana najczęściej pojawia się w naszych sklepach) można jeść na surowo, dodawać do sałatek, wypieków, do dań na słodko i na wytrawnie. Świetnie się komponują w towarzystwie serów i wędlin.  Są skarbnicą cennych witamin, źródłem błonnika, bogate w potas, magnez  i wapń… i nie tylko.  Bardziej popularne – w formie suszonej są jednym ze składników wigilijnego kompotu i wypieków z bakaliami. Szaszłyki drobiowe z figami.  

 Szaszłyki drobiowe z figami

 
Składniki: Szaszłyki drobiowe z figami
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 4 świeże figi
- gałązki świeżego tymianku (może być
  suszony – 1 łyżka)
- 4 łyżki miodu (dałam spadziowy)
- 2 łyżki posiekanych orzechów
  pistacjowych (w oryginale–laskowych)
- 2 limonki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- różowa sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
 

Szaszlyki drobiowe z figami 

Opłukane i osuszone filety drobiowe kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane – smażymy pokrojone filety na rumiano. Umyte figi kroimy na ćwiartki. Na szpadki lub patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie kurczaka i figi. Układamy na blaszce (lub w naczyniu żaroodpornym). Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym tymiankiem. Skrapiamy olejem, dodajemy przekrojone limonki, posiekane orzechy. Całość polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Szaszłyki podajemy, np. z ryżem jaśminowym.

 Szaszłyki drobiowe z figami

Szaszłyki drobiowe z figami

Szaszłyki drobiowe z figami

Szaszłyki drobiowe z figami

Szaszłyki drobiowe z figami

Szaszłyki drobiowe z figami

Szaszłyki drobiowe z figami

Lubię połączenie mięsa z owocami, jednak do szaszłyków bardziej pasują mi morele suszone lub ananasy. Świeże figi są owocem bardzo delikatnym i w obróbce termicznej tracą swój efektowny wygląd i strukturę. Skorzystałam z przepisu na blogu Studio kuchnia.  Spróbować zawsze warto – amatorom fig polecam i życzę smacznego.  :)  

 Szaszłyki drobiowe z figami

Ciekawostka  ;)  

Pokazać komuś „figę z makiem”, to dać mu do zrozumienia, że nie dostanie nic. W niektórych krajach znak ten jest też przedmiotem popularnej wśród dzieci zabawy o nazwie „mam twój nosek” (Francja czy Dania). Ale nie wszędzie ten gest ma równie niewinny charakter. Są miejsca, w których lepiej go unikać, jeśli nie chcemy napytać sobie biedy. W krajach takich, jak: Grecja, Włochy czy Japonia ułożenie dłoni w ten sposób może zostać odczytane jako gest o podtekście seksualnym. Lepiej nie stosować go też w Niemczech, gdzie także może zostać źle zrozumiany. Przeciętny Koreańczyk czy Japończyk może doznać szoku, widząc jak gest, w formie niewinnej zabawy, wymieniany jest przez dzieci z niektórych krajów. < Źródło ciekawostki >

Polecam też inne przepisy na blogu na szaszłyki, nie tylko drobiowe:
 
Szaszłyki drobiowe z ananasem
Szaszłyki drobiowe z morelami
Szaszłyki z łososia
Podziel się na: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedIn
Oceń przepis
Szaszłyki drobiowe z figami
35 votes, 5.00 avg. rating (99% score)
 
1 Komentarz

Napisano dnia 30 sierpnia 2018 w Dania z drobiu

 

Tagi: , ,

Jedna Odpowiedż na Szaszłyki drobiowe z figami

  1. Candy Pandas

    4 września 2018 at 10:16

    Uwielbiamy figi za ich uniwersalność <3 Pasują świetnie do każdego dania czy deseru :)

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + = 10

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Translate »