piątek, 31 sierpnia 2018

Ciasto daktylowe

Upiekłam szybkie ucierane ciasto daktylowe. Puszyste, wilgotne i bardzo łatwe do zrobienia, a co najważniejsze zawsze się udaje.
Może skusicie się na takie słodkości.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu , które Wam polecam.
Jeżeli przygotowaliście danie z mojego przepisu proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Zdjęcia waszych potraw mile widziane.

Składniki
130 g  daktyli
1 szklanka płatków owsianych
1 garść orzechów mieszanych (dałam pekany i włoskie)
3 łyżki kakao
6 łyżek syropu klonowego
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Płatki owsiane zalać 1,5 szklanki wody i odstawiać na 30 minut tak, aby napęczniały.
Daktyle zmiksować na gładko z namoczonymi płatkami. Dodać cukier, syrop klonowy, mleko i ponownie zmiksować.
Wbić jajka i wlać olej ,zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i  kakao wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Orzechy posiekać drobno, wsypać do ciasta i wymieszać.
Blaszkę keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  około 1h.

ciasto daktylowe






5 komentarzy: