środa, 5 września 2018

Bulion chiński

Bulion chiński z grzybami mun to danie z kuchni azjatyckiej. Warto ugotować i spróbować, jest bardzo smaczny. Bulion przygotowałam na wywarze z kurczaka i warzyw.
W zakładce Zupy znajdziecie przepisy na zupy tradycyjne takie jak pomidorowa, grochowa itp, oraz inne np zupa z cykorii z omletem, zupa z kalarepą, zupa z serków topionych itp.
Można wybierać, gotować i zjadać.
Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Składniki
1,5 l bulionu drobiowego
2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
2 średnie marchewki
1 mała czerwona papryka
1 garść suszonych krojonych grzybów mun
2 łyżki sosu sojowego
1 opakowanie makaronu ryżowego

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut. W przypadku gdy posiadacie całe grzyby mun należy je pokroić w cienkie paski po namoczeniu.
Bulion zagotować dodać marchewkę i paprykę pokrojoną w cienkie paseczki oraz grzyby.
Wlać sos sojowy i gotować do miękkości warzyw. w razie potrzeby doprawić solą.
Na koniec gotowania dodać pokrojone dymki wraz ze szczypiorkiem i chwilę gotować.
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu (zalać wrzątkiem i poczekać aż będzie miękki)
Do miseczki włożyć przygotowany makaron i zalać bulionem z warzywami.

bulion chiński


3 komentarze:

  1. Mam rosół drobiowy to jest podkład do innych zup gdyż tylko z makaronem się przejadł. Muszę kupić makaron ryżowy, grzyby. Myślę że błysnę na obiedzie ma być 4 osoby.

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatyczny, takiego nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń