Składniki
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
- 6 jaj
- 1 tabliczka mlecznej czekoladyu mnie Goplana 90 g
- 1 tabliczka gorzkiej czekoladyu mnie Goplana 90 g
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 kostka masła
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam mój przepis na wyśmienite ciasto brownie. Jest to dość ciężkie, mocno wilgotne i obłędnie pyszne ciasto czekoladowe, które z pewnością skradnie serce każdego łasucha i nie tylko. Z ledwością udało mi się uchwycić brownie na zdjęciu, gdyż było tak pyszne, że w mgnieniu oka znikało z talerza. 🙂 Jeśli nie wierzycie, to sami spróbujcie 🙂 Przekonacie się, jakich łasuchów skrywa Wasze mieszkanie! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. |
2 Gotowe | Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać żółtka, mąkę i przestudzoną czekoladę. Ubijać do czasu całkowitego połączenia się wszystkich składników. |
3 Gotowe | Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować delikatnie margaryną lub masłem. Wylać ciasto czekoladowe i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut. Ciasto po wyciągnięciu z pieca będzie miało jeszcze płynny środek, dlatego należy odstawić je do całkowitego wystudzenia - najlepiej na noc. Ja przechowuję brownie w lodówce, jednak nie jest to konieczne. :) |
Komentarze Ukryj komentarze
Czy jeśli mam tortownicę 20 CM mam zmniejszyć składniki przez pół?
Nie o pół, maks o 1/3 składników. Można sobie to ustawić na stronie- zamiast z 6 porcji zrobić 4 🙂 no i odpowiednio dostosować czas pieczenia, najlepiej sprawdzać patyczkiem 🙂
Ile kostka masła ma gram?
200 g 🙂
A jakie ustawienie piekarnika gora doł 🤔 czy termoobieg 🤔 składniki sa tylko to mnie zastanawia jeszcze więc będe wdzięczna za szybką odpowoedź😊
Góra-dół, bez termoobiegu 🙂
A jakie ustawienie piekarnika gora doł 🤔 czy termoobieg 🤔
Na jakiej wielkości formę jest to ciasto?
Tortownica 25-28 cm 🙂
Wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie! Mam nadzieję, że mi się uda i będzie smakowało równie wybornie jak wygląda 😍
Więc trzymam kciuki za udany wypiek! 🙂