(na
1 porcję)
-
cebula (ok. 70 g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
-
5 pieczarek (ok. 110 g),
- mały batat (ok. 300 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 130 g),
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- mały batat (ok. 300 g),
- pół mniejszej cukinii (ok. 130 g),
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 45 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
-
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, płatki
drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1.
Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju.
2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut.
2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut.
3.
Dodajemy do pieczarek obranego, pokrojonego w kostkę batata,
pokrojoną w kostkę cukinię, wypłukaną soczewicę i wyciśnięty
przez praskę ząbek czosnku.
4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min.
5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką słodką, papryką ostrą, papryką wędzoną, płatkami drożdżowymi, imbirem, curry, bazylią, szczyptą soli i pieprzu.
4. Zalewamy całość wodą i gotujemy ok. 15-20 min.
5. Dodajemy do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku papryką słodką, papryką ostrą, papryką wędzoną, płatkami drożdżowymi, imbirem, curry, bazylią, szczyptą soli i pieprzu.
Gulasz
z batatami, czerwoną soczewicą, pieczarkami i cukinią jest bogaty
w:
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie
sytości.
- β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- likopen (pochodzący z koncentratu), który przeciwdziała procesom starzenia się.
- β-karoten (pochodzący z batata), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- likopen (pochodzący z koncentratu), który przeciwdziała procesom starzenia się.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 650 g
Energia:
471,4 kcal
Białko:
21,7 g
Tłuszcze:
7,7
Węglowodany:
88,3 g
Błonnik
pokarmowy: 16,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.