AdSense

poniedziałek, 24 listopada 2014

Najlepszy piernik świąteczny

               Piernik, który upiekłam w ubiegłym roku na podstawie przepisu ewylukas z cincin. Jest przepyszny, a przepis zasługuje na rozpowszechnienie. Przygotowanie trwa 3 tygodnie. Trzeba przystąpić do dzieła na początku grudnia - jeśli ciacho ma być gotowe na święta.


50 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
30 ml wódki
2 jaja
czubata łyżka masła
łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
15 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek

50 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml whisky (w oryginale wódka, mnie odpowiada whisky).

Ponadto:
powidło lub marmolada do przełożenia
polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu

Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, alkohol, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Temperaturę należy dostosować do własnego piekarnika, w razie potrzeby obniżyć. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień w chłodne miejsce (odkładam do lodówki). Po upływie tygodnia bardzo gęsto nakłuwać wykałaczką. Kawę wymieszać z alkoholem (50 ml), nasączyć ciasto, ponownie zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić  ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą. Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień. Można zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie ostatniego tygodnia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense