Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową.
Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 300 g roladki sera koziego
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki z grochu
- 350 ml wrzątku
- 1 łyżka masła
- 4 szalotki
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym
wrzątku. Studzimy.
Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz
pieprzem.
Mąki mieszamy.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy
pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.
Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki
wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.
Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie.
Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz