wtorek, 4 września 2018

Grochowe pierogi z kozim serem


Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3










Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g roladki sera koziego
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki z grochu
  • 350 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 4 szalotki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

      Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

      Mąki mieszamy.

      W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

      Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

      Gotujemy w osolonym wrzątku,  3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

      Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie.

      Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz