wtorek, 4 września 2018

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Była dostawa wiejskich brzoskwiń od naszej kochanej rodzinki, zatem trzeba było je jakoś "zagospodarować". I tak powstała pyszna brzoskwiniowa konfitura.












Składniki

  • 2 kg brzoskwiń z własnego ogrodu
  • 800 g cukru
  • 2 limonki
  • laska cynamonu

    Przygotowanie

    1. Brzoskwinie umyłem, blanszowałem, obrałem ze skórki, wypestkowałem. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę. Owoce włożyłem do garnka, zasypałem cukrem, podlałem wodą.
      Gotowałem na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękły. Odstawiłem na noc.

      Limonkę sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w plastry. Dodałem do zimnych brzoskwiń. Wymieszałem, postawiłem garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodałem starty cynamon. Gotowałem jeszcze 10 minut.
      Gorącą konfiturę przełożyłem do wyparzonych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz