Dzisiaj kolejny przepis na wykorzystanie pozostałych śliwek po produkcji soku.
Czas wykonania: 2-3 h
Ilość porcji: 3 słoiki 330 ml i 2 słoiki 240 ml
Składniki:
1,1 kg śliw pozostałych z produkcji soku
1,1 kg (9 sztuk) jabłek
1 szklanka (230 g) cukru
4 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie dżemu ze śliwek, jabłek i kakao:
Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu.
W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka.
Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko.
Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte jabłka i gotować przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 szklankę cukru oraz kakao i całość dokładnie wymieszać.
Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni).
Gorący dżem przełożyć do ciepłych słoików i szczelnie zakręcić.
Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody.
Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej.