Ciasta drożdzowe | Inne | Z drożdżami

Brioszki sycylijskie col tuppo

31 sierpnia 2018
Jump to recipe

Nie chciało mi się piec chleba więc padło na brioszki, które też można z powodzeniem zjeść na śniadanie. Śniadania to ostatnio u nas mały problem. Mi po nocnych wstawaniach na karmienie Młodej, nie chce się wstawać rano, a pan mąż dobrze, żeby jednak przed wyjściem do pracy coś zjadł. Brioszki z mlekiem nie przerastały jego porannych możliwości 😉

Swoją drogą, to jeden z lokalnych wypieków sycylijskich. Tytułowe „tuppo”, to nic innego jak peruka czy tupecik, obrazowany przez pomponik z ciasta na brioszce.

W cieście wyraźnie wyczuwalna jest nuta pomarańczy i brioszki dobrze smakują nawet kolejnego dnia, nie wysychają, jak nie raz zdarza się to ciastom drożdżowym.

Bułeczki wychodzą puszyste i miękkie i idealne są do mleka, jak zwykle u nas, czy do kawy.

Po raz pierwszy używałam do wypieku mąki „00”, bo taką i tylko taką zalecał przepis 😉 Ja jakiejś szalonej różnicy prawdę mówiąc nie poczułam, ale jak każą, Monisia robi. Gdzieś czytałam, że ta mąka 00 to wielka ściema, z kolei w innym, że np. ciasto do pizzy to tylko z tej mąki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Ja bułeczki smarowałam białkiem, bo akurat miałam takie osierocone 😉 W oryginalnym przepisie jest to żółtko. Przepis pochodzi z tej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *