Zanim jesień zagości u nas na dobre, nacieszcie się jeszcze smakami lata i wykorzystajcie sezonowy owoc, jakim jest arbuz. Kto powiedział, że można jeść go tylko w wersji solo i wyłącznie na słodko?
Składniki na dużą porcję:
Sałatka
- 100 g liści szpinaku
- 80 g arbuza bez pestek
- 70 g kukurydzy z puszki
- 40 g ogórka szklarniowego ze skórką
- 1 średnia marchewka
- 70 g sera typy feta
- 20 g grzanek
- kilka listków/dwie szczypty posiekanej mięty
Sos fistaszkowy:
- 1,5 garści/30-50g orzechów ziemnych prażonych niesolonych
- 40-50 ml oleju rzepakowego (lub innego roślinnego, neutralnego w smaku)
- łyżka sosu sojowego (w zależności od upodobań do słonego smaku)
- łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki płynnego miodu (wielokwiatowy)
- sok z 1/8 cytryny
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta soli (opcjonalnie, szczególnie jeśli nie dodaliście sosu sojowego)
Sposób przygotowania:
Myjemy wszystkie warzywa i zioła. Kroimy i szatkujemy wedle uznania. Wykładamy do miski, zaczynając od szpinaku, grzankach, a kończąc na sosie. Najpierw miksujemy same orzechy do uzyskania kremowej konsystencji (może to zająć 2-3 min.), a następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to wszystko przy pomocy szatkownicy robota kuchennego.
Miłego chrupania. 😀