Sałatkowe love

Letnia sałatka z arbuzem, miętą i sosem fistaszkowym

Zanim jesień zagości u nas na dobre, nacieszcie się jeszcze smakami lata i wykorzystajcie sezonowy owoc, jakim jest arbuz. Kto powiedział, że można jeść go tylko w wersji solo i wyłącznie na słodko?  

Składniki na dużą porcję:

Sałatka

  • 100 g liści szpinaku
  • 80 g arbuza bez pestek
  • 70 g kukurydzy z puszki
  • 40 g ogórka szklarniowego ze skórką
  • 1 średnia marchewka
  • 70 g sera typy feta
  • 20 g grzanek
  • kilka listków/dwie szczypty posiekanej mięty

Sos fistaszkowy:

  • 1,5 garści/30-50g orzechów ziemnych prażonych niesolonych
  • 40-50 ml oleju rzepakowego (lub innego roślinnego, neutralnego w smaku)
  • łyżka sosu sojowego (w zależności od upodobań do słonego smaku)
  • łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki płynnego miodu (wielokwiatowy)
  • sok z 1/8 cytryny
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta soli (opcjonalnie, szczególnie jeśli nie dodaliście sosu sojowego)

Sposób przygotowania:

Myjemy wszystkie warzywa i zioła. Kroimy i szatkujemy wedle uznania. Wykładamy do miski, zaczynając od szpinaku, grzankach, a kończąc na sosie. Najpierw miksujemy same orzechy do uzyskania kremowej konsystencji (może to zająć 2-3 min.), a następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to wszystko przy pomocy szatkownicy robota kuchennego.

Miłego chrupania. 😀 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *