środa, 29 sierpnia 2018

Pomidory suszone w zalewie (z czosnkiem, bazylią, rozmarynem i papryczką chilli)



Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania suszonych pomidorów, czyli dodatku idealnego do sałatek czy past na kanapki. Aby "podkręcić" smak pomidorów do każdego słoiczka dodałam inne dodatki, tj. świeże listki bazylii, gałązkę rozmarynu lub papryczki chilli. Takie pomidory pięknie się prezentują oraz świetnie smakują. Uwaga - po ususzeniu miąższ z pomidorów powinien być jeszcze lekko mięsisty, aby pomidory były miękkie i soczyste. 


Składniki na 3 słoiczki 300 ml:
3 kg podłużnych pomidorów (lima)
gałązka rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
sól do posypania pomidorów


Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przygotowane pomidory ułożyć na suszarce (miąższem do góry) i delikatnie posypać solą. Pomidory suszyć kilka godzin, aż do wyraźnego ich skurczenia.  Gotowe pomidory powinny mieć jeszcze lekko miękki miąższ. Oliwę z oliwek podgrzać (ma być gorąca, lecz NIE wrząca). Ususzone pomidory przełożyć do słoiczków. Do każdego słoika dodać po ząbku czosnku. Następnie do jednego włożyć gałązkę rozmarynu, do drugiego listki bazylii, a do trzeciego - przekrojone na pół i pozbawione pestek - papryczki chilli. Wszystkie składniki zalać gorącą oliwą z oliwek. Od razu zakręcić nakrętki i słoiczki ułożyć do góry dnem. Takie pomidory najlepiej posmakować 2 dni po przygotowaniu. Po otwarciu słoiczka, pomidory przechowywać w lodówce. 

Pomidory przed i w trakcie suszenia

Od lewej strony: pomidory wraz z dodatkami przed i po zalaniu oliwą z oliwek






1 komentarz: