piątek, 31 sierpnia 2018

Ciasto FIONA


Ciasto „FIONA” to czerwona wersja wypieku o wdzięcznej nazwie „SHREK” 😊 Typowy przekładaniec, który składa się z biszkoptowego spodu, budyniu przygotowanego na soku owocowym, ubitej śmietany, delicji i wierzchu z galaretki. Ciasto „FIONA” jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale jego smak wszystko Wam wynagrodzi, ponieważ jest lekkie i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. 





Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm:

biszkopt
3 jajka
1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g)
1/4 kostki masła (50 g)

masa budyniowa
1 l soku typu Kubuś/Vitaminka, np. malinowego
2 budynie o smaku śmietankowym (bez cukru, 40 g x 2 opak.)
1 galaretka, np. o smaku malinowym
ewentualnie odrobina różowego lub czerwonego barwnika spożywczego

masa śmietanowa
2 małe opakowania śmietany 30% (400 ml)
1 galaretka o smaku truskawkowym 
1 szklanka wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru

do dekoracji
około 300 g delicji w galaretce, np. wiśniowej
2 galaretki o smaku malinowym
3 szklanki wody (3/4 l)


Na samym początku przygotować biszkopt: masło roztopić, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Cały czas mieszać na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie gęsta, sztywna masa to zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na sam koniec wlać masło i wsypać (w 3 partiach!) przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 165ºC przez około 25 minut (do lekkiego zarumienienia i suchego patyczka). Upieczony biszkopt ostudzić.

Podczas pieczenia biszkoptu, przygotować masę budyniową. Zagotować 3 szklanki soku. W pozostałej szklance soku rozpuścić budynie. Do gotującego się soku wlać rozpuszczone budynie. Gotować 1-2 minuty, cały czas mieszając (budyń musi zgęstnieć). Na sam koniec, garnek zdjąć z ognia i do budyniu wsypać proszek z galaretki. Całość dokładnie wymieszać. Galaretka musi się połączyć z masą budyniową. Do podkręcenia koloru można dodać odrobinę czerwonego lub różowego barwnika w proszku. Na upieczony spód wylać przygotowany budyń. Ciasto schować do lodówki do lekkiego stężenia warstwy budyniowej.

W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową i galaretkę do przykrycia delicji. Galaretkę o smaku truskawkowym rozpuścić w 1 szklance wody, a w innym naczyniu - rozpuścić galaretki malinowe w 3 szklankach wrzącej wody. Przygotowane galaretki ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać przestudzoną galaretkę o smaku truskawkowym. Całość połączyć ze sobą (najlepiej delikatnie i na najniższych obrotach miksera). Przygotowaną masę wylać na warstwę budyniową. Ponownie ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa śmietanowa lekko stężeje to ułożyć na niej delicje (spójrz na zdjęcia poniżej). Na sam koniec wylać lekko tężejącą galaretkę malinową. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień po przygotowaniu.

Od lewej strony: przygotowywanie budyniu malinowego i ubijanie śmietany


Składanie ciasta: biszkopt, budyń malinowy, ubita śmietana, delicje i galaretka







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz