Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 31 sierpnia 2018

Mus caprese z paluszkami Grissini

Nie od dziś wiadomo, że najpopularniejsza włoska sałatka, to ta z mozzarellą i pomidorem. Z dodatkiem zielonych liści bazylii ma symbolizować barwy flagi tego kraju. Zazwyczaj podawana na talerzu, gdzie plastry sera i pomidora układane są naprzemiennie, a dziś u mnie pod postacią delikatnego musu, który doskonale smakuje z paluszkami grissini- kolejnym przysmakiem tego regionu Europy. Do schrupania (zjedzenia) na raz! 


Składniki:

½ szklanki ugniecionych liści bazylii
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 kulka sera mozzarella Galbani
1 duży pomidor malinowy
2 łyżki ketchupu pikantnego
Szczypta soli
1 opakowanie paluszków grissini

Sposób przygotowania:

Liście bazylii miksujemy z czosnkiem i oliwą, przelewamy do przygotowanych pojemniczków (najlepiej zrobić osobno dla każdego). Następnie miksujemy mozzarellę z połową zalewy z woreczka i przekładamy na mus bazyliowy. Pomidora miksujemy a następnie przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Miąższ łączymy z ketchupem i wykładamy na wierzch. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy jako przekąskę z paluszkami grissini.

Włoska strona lata z Galbani

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.