sobota, 25 sierpnia 2018

Kiszone buraki



Z racji mojej chemioterapii mam nieco problemy z hemoglobiną więc dla zdrowotności zakisiłam buraczki na sok :)


1,5 kg podłużnych buraków, obrałam i pokroiłam w plastry do tego 2 ząbki czosnku, 2 kulki ziela angielskiego, jeden listek laurowy oraz świeży liść chrzanu w sezonie/ na słoik.



 Przygotowanie:
  
Pokrojone buraczki ciasno ułożyłam w słoiku i zalałam zalewą 2 litry przegotowanej, przestudzonej wody z 2 płaskimi łyżkami soli i łyżeczką cukru. Teraz poczekam kilka   dni i będzie gotowy sok, zaglądając w między czasie czy zbiera się piana, którą należy usuwać <3 Dodam, że sok można wykorzystać również do przygotowania barszczu a ukiszone buraczki do pysznej sałatki <3


Po niespełna 5-6 dniach gotowy sok buraczany :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz