28 sie 2018

Podsmażane naleśniki z musem truskawkowym


Kolejna odsłona pysznych naleśników odsmażanych z musem truskawkowym, domowej roboty . Idealna propozycja na nie banalny podwieczorek. Polecam. Masz ochotę? Zapraszam :)

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło

SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK:

 

Naleśniki

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ziemnego mleka
  • 1 szklanka zimnej wody gazowanej

Mus

  • 15 truskawek
  • 2 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo

1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:


Składniki naleśników dokładnie łączymy za pomocą miksera.

 Smażymy naleśniki na odrobinie oleju ,na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto. 

Międzyczasie robimy mus. Truskawki myjemy,obieramy. Przekładamy do rondla o grubym dnie, posypujemy cukrem brązowym.

Smażymy na średnim ogniu aż owoce się rozpadną. Naleśniki składamy w trójkąty.

Na patelni rozgrzewamy masło a następnie smażymy na złoto. Podajemy z musem.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF