Tort miodowo-piernikowy | Mienta blog
Ciasta i torty

Tort miodowo-piernikowy

Bardzo długo nie było na blogu tak słodkiego wypieku. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że nie było takiego wcale. Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis na ciasto miodowe, znaleziony w zeszycie mojej babci. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, margarynę zastąpiłam masłem, a przyprawę do piernika, ulubionymi pierniczkami. Do tego dodałam krem i powstał intensywny w smaku tort dla miłośników prawdziwych specjałów :) Pachnące miodowo-piernikowe wilgotne ciasto, przełożone, słodkim do granic możliwości, kremem maślano-czekoladowym to wypiek, który idealnie nadaje się na specjalne okazje. Chociaż ciasto było pieczone w tortownicy o niewielkiej średnicy, to deser wystarczy dla 14-16 osób.

Przepis bierze udział w konkursie Appetyt na Kopernika. Trzymajcie kciuki :)

tort miodowo piernikowy 1 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowytort miodowo piernikowy 2 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowy

Ciasto miodowo-piernikowe musimy upiec podwójnie. W związku z tym, że posiadam jedną tortownicę o wymiarach 20 cm, ciasto robiłam dwa razy. Jeśli posiadacie dwie takie same formy, to pomnóżcie ilość składników x 2, podzielcie masę na dwie równe części i upieczcie je w dwóch foremkach naraz.

ciasto miodowo-piernikowe x 2

  • 100 g masła
  • 110 g płynnego miodu
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 40 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

krem maślano-czekoladowy

  • 2 kostki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 80 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 30 g białej czekolady
  • opcjonalnie świeże kwiaty

tort miodowo piernikowy 3 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowytort miodowo piernikowy 4 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowytort miodowo piernikowy 5 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowy

Pierniczki przekładamy do malaksera i miksujemy na drobną mąkę.

Mąkę przesiewamy ze zmiksowanymi pierniczkami, cukrem, sodą i solą.

Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem.

Podgrzewamy, aż się roztopią, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do przestudzenia, a następnie wraz z jajkami przelewamy do mąki.

Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do foremek o średnicy 20 cm.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Oba ciasta studzimy na kratce, a wystudzone przekrawamy na pół, aby uzyskać 4 krążki.

Przygotowujemy krem.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao.

Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Przestudzone dodajemy do masła, cały czas miksując na gładki krem.

1/4 kremu zostawiamy do posmarowania ciasta z wierzchu, resztą przekładamy krążki.

Czekolady na ozdoby rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Rozsmarowujemy je na czystej folii bąbelkowej i przekładamy do lodówki.

Po kilku minutach, gdy czekolada zastygnie, łamiemy ją na mniejsze kawałki.

Tort ozdabiamy połamaną czekoladą, pierniczkami Serduszka Toruńskie lukrowane i opcjonalnie świeżymi kwiatami.

Przed podaniem schładzamy co najmniej 2 godziny.

Smacznego :)

tort miodowo piernikowy 6 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowytort miodowo piernikowy 7 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowytort miodowo piernikowy 8 fotograf tarnobrzeg fotografia kulinarna podkarpacie fotografia kulinarna sandomierz - Tort miodowo-piernikowy

 

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

8 komentarzy

  • Skomentuj Wypieki Beaty 28/08/2018 at 13:07

    Cudny torcik :)

    • Skomentuj Mienta 28/08/2018 at 14:13

      Cieszę się, że Ci się podoba <3

  • Skomentuj aczp 30/08/2018 at 10:25

    Piękne te Twoje foty ;-)

    • Skomentuj Mienta 30/08/2018 at 11:16

      Dziękuję :)

  • Skomentuj Tomasz.N 16/10/2018 at 11:26

    Świetne wypieki, naprawdę cieszą oko. Takie zdjęcia ktoś powinien zdecydowanie zrobić w kawiarni moim mieście, żeby nabrały kolorytu

    • Skomentuj Mienta 17/10/2018 at 10:48

      Dziękuję! Naprawdę bardzo mi miło :)

  • Skomentuj Magda 28/11/2018 at 15:01

    Czy dobrze rozumiem, że wypiekajac ciasto wszystkie składniki trzeba podwoić? Czyli 200 ml mleka, 220 g miodu itd.

    • Skomentuj Mienta 28/11/2018 at 17:33

      Tak :)

    Komentuj