Pikantne curry z ciecierzycy z dynią | Mienta blog
Testowanie, Warzywa

Pikantne curry z ciecierzycy z dynią

Nie da się ukryć, że w dzisiejszych czasach życie w kuchni jest prostsze, dzięki dostępowi do przeróżnych produktów, które robią za nas wiele rzeczy. Niektóre roboty kuchenne mają nawet kilkanaście funkcji! Jakiś czas temu miałam okazję przetestować Termorobota Sam Cook, który ma ich aż trzynaście. Gotowanie, gotowanie na parze, wyrabianie ciasta, miksowanie, siekanie, emulgowanie, blendowanie, szatkowanie, ubijanie, rozpuszczanie, podgrzewanie, smażenie, ważenie…to wszystko w jednym nowoczesnym urządzeniu.

Przygotowałam curry z ciecierzycy z dynią, sprawdzając między innymi funkcję siekania, miksowania i gotowania. Urządzenie spełniło moje oczekiwania pod każdym względem. Obsługa nie sprawia problemów i dzięki panelowi sterującemu z wyświetlaczem LCD jest bardzo intuicyjna. A pyszne danie przygotowało się niemal same. Dla osób, dla których gotowanie jest prawdziwą pasją i chcą mieć jeszcze więcej czasu na przygotowanie różnorodnych posiłków, taki sprzęt w kuchni to prawdziwa przyjemność. 

pikantne curry z ciecierzycy z dynia termorobot samcook 1 - Pikantne curry z ciecierzycy z dyniąpikantne curry z ciecierzycy z dynia termorobot samcook 3 - Pikantne curry z ciecierzycy z dynią

4 porcje:

  • 200 g ciecierzycy
  • 200 g obranej dyni
  • 200 g świeżego ananasa
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 świeża, czerwona papryka
  • 1 świeża, żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • kilka nasion gorczycy
  • 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka soli

pikantne curry z ciecierzycy z dynia termorobot samcook 5 - Pikantne curry z ciecierzycy z dynią

pikantne curry z ciecierzycy z dynia termorobot samcook 4 - Pikantne curry z ciecierzycy z dynią

Ciecierzycę moczymy w wodzie kilka godzin wcześniej ( wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – wody powinno być ok. 7-8 cm ponad nasiona).

W naczyniu miksującym nakładamy motylekj na noże. Do środka wlewamy ciecierzycę wraz z wodą i solimy.

Naczynie przykrywamy miarką, a ciecierzycę gotujemy do miękkości przez około 1,5 godziny (ustawiamy temperaturę 100ºC oraz prędkość 1).

W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do innego naczynia.

Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion. Cebulę, imbir i czosnek  obieramy. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.

Dynię i obranego ananasa kroimy w kostkę ok 1,5×1,5 cm.

Cebulę, imbir i czosnek umieszczamy w naczyniu miksującym i rozdrabniamy (czas 8 sekund, prędkość 6).

Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy.

Wszystkie składniki miksujemy, ustawiając czas 10 sekund oraz prędkość 8.

Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia.  Na noże zakładamy osłonę.

Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz ciecierzycę. Lekko mieszamy łopatką.

Sos gotujemy, ustawiając czas na 20 minut, temperaturę  100 ℃ oraz prędkość 2.

Smacznego :)

pikantne curry z ciecierzycy z dynia termorobot samcook 2 - Pikantne curry z ciecierzycy z dynią

 

Wpis powstał we współpracy z marką Sam Cook.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

1 komentarz

  • Skomentuj Rudzik 20/10/2018 at 18:14

    przepis re-we-la-cyj-ny! boskie w smaku, idealnie pikantne, dynia fajnie łagodzi smak. ja robiłam w kohersenie i wyszło doskonale. :) Dodałam do tego ugotowaną wcześniej na parze pierś z kuraka i nic tylko palce lizać

  • Komentuj