Pieczona gryczanka ze śliwkami i czekoladą :)

27 sierpnia 2018

Dawno nie robiłam pieczonej wersji owsianki. Przypomniało mi się o niej, kiedy szukałam pomysłu na wykorzystanie śliwek. A takie pieczone owoce, szczególnie śliwki smakują przepysznie. Zatem połączyłam kilka składników, zamieniłam płatki owsiane na gryczane, dodałam posiekaną czekoladę i odrobinę cynamonu. Na wierzchu ułożyłam przekrojone śliwki, a także pekany (i tutaj jeżeli możesz to polecam dać ich troszkę więcej, bo pieczone pekany okazały się smakować fenomenalnie!). Owsianka wyszła pyszna, delikatnie słodka, z chrupiącymi orzechami i mięciutką, soczystą śliwką. 


Składniki (2 porcje):
  • 120 g płatków gryczanych 
  • 200 ml mleka sojowego 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 2 łyżeczki słodzika, np. ksylitol, syrop klonowy 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 śliwki 
  • 4 pekany 

Przygotowanie:
  1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Śliwki przekrój na pół i wydrąż pestki. 
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj (oprócz śliwek i pekanów).
  3. Masę przelej do kokilek, na wierzchu ułóż śliwkę i pekany. 
  4. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. 

3 komentarze

  1. Teraz upały odpuściły więc chyba skuszę się na włączenie piekarnika i zrobienie takiej pieczonej gryczanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te przypieczone śliwki tak pysznie się potem karmelizują <3 O mamo jakie to dobre <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam pieczonej gryczanki, ale połączenie kaszy gryczanej ze śliwkami uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń