Szybka pomidorowa tarta z ziołowym twarogiem

Drukuj
27.08.2018   Magda

Taką tartę można śmiało nazwać szybką, bo pomijając czas pieczenia, jej przygotowanie naprawdę jest błyskawiczne. To tym bardziej zachęca do jej upieczenia, a naprawdę warto, bo smak jest nieziemski. Gotowe ciasto francuskie robi za nas robotę, a soczyste, dojrzałe pomidory oraz kremowa ziołowo-cebulowa warstwa twarogowa odpowiada za ten wspaniały smak. Idealna propozycja na letni obiad, zwłaszcza w sezonie na różnorodne pomidory – polecam użyć do tej tarty minimum dwóch rodzajów pomidorów, będzie do tego jeszcze pięknie!

Składniki (na formę o średnicy ok. 31cm):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g twarogu
  • 250g ricotty
  • 2 duże pomidory – u mnie malinowy i żółty
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • po łyżce siekanej świeżej mięty i oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka mąki
  • łyżka oleju

 

Przygotowujemy nadzienie twarogowe – cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż delikatnie się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Do miski przekładamy twaróg z ricottą oraz mąkę i mieszamy wszystko razem, najlepiej widelcem, aby rozgnieść twaróg i dokładnie wmieszać mąkę. Do tego dodajemy siekane zioła, ostudzoną cebulę, sól i pieprz do smaku i mieszamy do połączenia. Odstawiamy.

 

Pomidory myjemy i kroimy w średniej grubość plastry. Odstawiamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem, brzegi obsypujemy odrobiną mąki.

 

Gotowym ciastem francuskim wyklejamy całą formę – ciasto sklepowe zazwyczaj jest prostokątne i pokrywa jakieś 3/4 okrągłej formy, a resztę trzeba dosztukować z odciętego kawałka ciasta. Dokładnie łączymy ten kawałek z resztą ciasta zlepiając brzegi. Nadmiar ciasta odkrawamy. 

 

Na spód ciasta rozsmarowujemy równomiernie masę twarogową. Na wierzch układamy plastry pomidorów – mogę się na siebie zachodzić, ważne aby dobrze pokrywały cały wierzch.

 

Tartę wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste. Upieczone, ciepłe ciasto można od razu podawać. Lekko chłodne lub zimne także pysznie smakuje.

 



1 thought on “Szybka pomidorowa tarta z ziołowym twarogiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.