piątek, 24 sierpnia 2018

princessa zebra kokosowa

Ciasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli nie lubisz kokosa - możesz pominąć. jeżeli od dżemu malinowego wolisz porzeczkowy - śmiało. Ograniczeniem jest wyobraźnia. 

Składniki:(na formę 20 x 23 cm)

250 g miękkiego masła
- 150 g wiórków kokosowych
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego)
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g białej czekolady
- 200 g herbatników kakaowych 
- słoiczek dżemu malinowego
- wiórki kokosowe do posypania

Żółtka ucieram z połową cukru. Dodaję obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie miksuję.
Pozostałe mleko wlewam do romdla, dodaję cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzam do wrzenia.
Na gotujące mleko wlewam masę jajeczną. Całość zagotowuję mieszając, by nie powstały grudki. Powstały budyń gotuję ok. 1 minutę.
Rondel  zdejmuję z ognia, przykrywam folią spożywczą, tak by stykała się z masą (nie powstanie wtedy kożuch)  i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram na puch. Dodaję po łyżce budyniu i łączę  na gładki krem. 
Do kremu dosypuję wiórki i startą czekoladę, mieszam łopatką.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wykładam 1/3 część kremu i równo rozsmarowuję. Na masie układam kolejną warstwę herbatników. Ciastka smaruję dżemem, a następnie wykładam drugą częścią kremu. Na kremie układam ostatnią warstwę herbatników i smaruje je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypuję wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie, jeżeli lubicie słodkie desery, ścieram więcej czekolady.
Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki zmiękły.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design